Підпишіться на канал:








Наша адреса:
ТОВ ТЕКРО
м. Київ, 04071,
вул. Спаська, 5, оф. 60
Замовити продукцію та консультацію:
E-mail: order@tekro.ua
Тел.: 0 800 503 112*
*дзвінки з усіх операторів безкоштовно


  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

 

ГІГІЄНА ВИМЕНІ – ЗАХИСТ ВІД МАСТИТІВ


ПРЕ-ДІП - для обробки дійок вимені перед доїнням


МАЗОДАЙН - для обробки дійок після доїння


МАЗОФІЛЬМ - для утворення стійкої захисної плівки на дійках

Каталог продукції від Evans Vanodine International щодо гігієни вимені

ЗАМОВИТИ ТОВАР: 0 800 503 112*

* дзвінки безкоштовні

ПРОФІЛАКТИКА - КРАЩЕ, НІЖ ЛІКУВАННЯ

Найбільш болючим питанням в молочному тваринництві є захворювання корів на мастит - запалення вимені. Перебіг та наслідки маститу залежать не лише від локалізації процесу та вірулентності збудника, а й від імунобіологічного статусу всього організму тварини і реактивності тканин молочної залози. Розвиток запального процесу в молочній залозі відбувається як наслідок дії механічних, фізичних, хімічних та біологічних чинників. 

До механічних причин належить:

  • група чинників, які призводять до травм вим'я та дійок (рани, удари, защемлення, тріщини шкіри), зумовлені:
  • умовами утримання тварин, 
  • незадовільною доїльною технікою, 
  • порушеннями технології машинного доїння. 

Хімічні фактори:

  • переважно представлені речовинами, дія яких на тканини молочної залози має подразнювальний характер: луги, кислоти, солі, фітоестрогени. Хімічні фактори бувають:
  • екзогенного походження: надходять ззовні,
  • ендогенного походження: утворюються в самому організмі. 

Біологічними факторами можуть бути: 

  • специфічні мікроорганізми-збудники інфекційних хвороб; 
  • неспецифічні мікроорганізми, які викликають мастит: стрептококи, стафілококи, ентеробактерії, псевдомонади, коринебактерії, мікоплазми, гриби роду Candida, нокардії, клебсієли тощо. 

Зокрема, на частку біологічного фактора припадає 85% усіх випадків маститу. До 90% випадків, мастит спричиняють стрептококи та стафілококи. Вони можуть бути безпосередньою його причиною або ж другорядним фактором при запальному процесі, викликаному іншими чинниками. 

У молочну залозу інфекція найчастіше проникає через дійковий канал (галактогенний шлях), значно рідше — через рани молочної залози та дійок (лімфогенний шлях), а ще рідше — по кров'яному руслу (гематогенний шлях) з інших органів за розвитку в них запального процесу. 

При маститі значно зростає бактеріальне обсіменіння молока патогенними мікроорганізмами, і це молоко стає непридатним для споживання та переробки. 

Безпосередньою причиною виникнення маститу є інфікування вимені патогенними мікроорганізмами. У корів існує природний захист від проникнення патогенних бактерій до вимені, який має дві складові: 

1. Імунологічний захист за допомогою так званих соматичних клітин. 

2. Фізико-хімічний захист, який забезпечують шкіра та сфінктер дійки. Як відомо, після доїння дійковий канал вимені залишається відкритим протягом 20—30 хвилин, і в цей період ризик інфікування вимені надзвичайно високий, тому що в ці «ворота» може потрапити патогенна мікрофлора з навколишнього середовища. 

Для забезпечення здоров’я молочної залози корови та нормативних показників якості молока, слід приділяти особливу увагу гігієні вимені, яка полягає в його обробці до та після доїння спеціально призначеними засобами. 

Вимоги до спеціальних засобів для обробки вимені до та після доїння:

  1. Здатність швидко знищувати бактерії. 
  2. Підтримання шкіри дійок в доброму стані.
  3. Здатність захищати дійку від доїння до доїння. 
  4. Легко змиватися перед доїнням, щоб виключити ризик потрапляння в молоко. 

Профілактичні та санітарно-гігієнічні заходи у виробництві молока можуть захистити від багатьох проблем, пов’язаних із запальними процесами у вимені, гарантувати зниження кількості мікроорганізмів у сирому молоці з з мінімальним вмістом соматичних клітин. 

 
 
© 2005 - 2021, ООО «ТЕКРО». Все права защищены.
Все права на материалы, размещенные на www.tekro.ua, охраняются в соответствии с законодательством Украины. При цитировании и использовании любых материалов ссылка на www.tekro.ua обязательна. При цитировании и использовании в интернете гиперссылка на www.tekro.ua обязательна.